Home>

Paragraaf 7 Muziek, beeldende taal en levensbeschouwing, opdracht 39

In het vervolg behandelen we vijf muziekstijlen: metal, gospel, hiphop-rap, reggae en Nederpop. Lees de tekst. Schijf in je leerwerkboek op bladzijde 128 hoe levensbeschouwing een rol speelt bij de muziekstijlen hiphop/rap, gospel en reggae.

Metal
In het begin van de popmuziek had je rock and roll. Snel daarna kwam de rockmuziek. Het was muziek met gitaren, drums en zang. De Rolling Stones en Queen zijn voorbeelden van rockmuziek. De eerste hardrockbands waren Black Sabbath en Deep Purple (jaren zestig).

Metal is een ruige vorm van hardrock. Het is rockmuziek met harde gitaren. De teksten zijn vaak hard en donker: nogal eens wordt er verwezen naar de dood.

De doorsnee metalhead is man en blank. Hij heeft lang haar, tatoeages en piercings. De metalfan draagt vaak zwarte kleding met logo’s van zijn favoriete bands. Vaak worden ook legerkisten gedagen. Metalheads voelen zich sterk verbonden met elkaar, zeker tijdens concerten van hun favoriete groepen.

Voorbeelden van metalbands zijn Iron Maiden, Metallica, Within Temptation, Rammstein en Judas Priest.

Gospel
Gospel is muziek met een christelijke kijk op het leven. Het Engelse woord gospel betekent in het Nederlands: evangelie. Gospel is ontstaan in de katoenvelden van de zuidelijke staten van de Verenigde Staten. Hier zongen de slaven uit Afrika liederen waarin zij hun troost vonden.

Na verloop van tijd gingen ook blanke Amerikanen gospels zingen. Ook zij wilden zingen over hun geloof in Jezus Christus.

Mahalia Jackson (1911-1972) was de ‘koningin van de gospel'. Op verzoek van Martin Luther King zong zij bij een massademonstratie tegen rassendiscriminatie. Dat was in Washington in 1963. Ook in Nederland is er gospelmuziek. Een bekende zangeres is Rebecca Steenbergen. Voor haar staat God centraal in het leven en dat wil ze laten weten ook.

Hiphop en rap
Hiphop is ontstaan in New York in de jaren zeventig van de vorige eeuw, vooral in arme, zwarte wijken zoals de The Bronx. Deze wijken werden destijds bewoond door latino’s en Afro-Amerikanen. Men maakte muziek, maar was ook kritisch op de samenleving. Hiphoppers maakten rapmuziek. Rappen is half zingend praten of het rijmend opzeggen van een tekst over een nummer heen.

Hiphoppers deden ook aan breakdance en graffiti. Dat laatste is het maken van kunstwerken met behulp van spuitbussen. Hiphoppers dragen vaak laaghangende wijde spijkerbroeken en sportshirts.

Vanaf 1980 kwam de rap naar Europa. Eerst was het een ‘zwarte’ muziekstijl, nu zijn er ook veel blanke rappers. Rappers spreken een eigen taal en hebben een eigen manier van doen. De songtekst staat centraal en heeft vaak een duidelijke boodschap. Soms is die boodschap hard of zelfs grof, soms ook lief en zacht. Zo staat hiphop niet bekend om vrouwvriendelijkheid. Zangeres Pink protesteerde hiertegen in haar nummer Stupid girls. Ze keerde zich tegen artiesten die vrouwen slecht behandelen. Maar ze vindt het ook niet goed dat vrouwen zich zélf halfnaakt laten zien in clips.

Er zijn grote verschillen binnen de rap. Voorbeelden van rappers zijn: Eminem, Ali B, Raymzter en Miley Cyrus.

Reggae
Er zijn Surinaamse en Antilliaanse jongeren die van reggae houden. In reggae wordt geprotesteerd tegen Westerse landen. Deze landen hebben mensen in arme landen lange tijd als slaven behandeld. Liefhebbers van reggae worden ook wel Rasta’s genoemd. Ze dragen felgekleurde petjes en hebben het dreadlockskapsel. Dreads laten zien dat je wilt strijden voor een eerlijke wereld.

De rastakleuren zijn rood, geel, groen en zwart. Rood staat voor het bloedvergieten tijdens de slavernij. Groen verwijst naar vruchtbaarheid en geel/goud naar rijkdom. Zwart is een toespeling op de huid van het Afrikaanse volk. De meeste reggaesterren komen uit Jamaica. Bob Marley (1945-1961) wordt gezien als de grondlegger van de reggaemuziek.

Nederpop
Nederpop betekent: popmuziek gemaakt door Nederlandse bands en artiesten. In de vorige eeuw waren er beroemde Nederlandse bands zoals de Cats, BZN, Normaal, Rowwen Hèze, Doe Maar, Shocking Blue en Golden Earring. Shocking Blue had een wereldhit met Venus (1970) en Golden Earring (1973)met Radar Love. Sommige artiesten of bands maakten ook Nederlandstalige liedjes. Voorbeelden: Boudewijn de Groot, Rob de Nijs en Peter Koelewijn (Kom van dat dak af, 1960).

Eind vorige eeuw was de opkomst van een aantal Nederlandse artiesten, zoals Marco Borsato, René Froger en Gordon. Later kwamen daar ook bands en artiesten bij zoals Anouk, Kane, Di-rect, Ilse DeLange, Treintje Oosterhuis, Nick en Simon en Within Temptation.

Nederpop is eigenlijk een verzameling van verschillend muziekstijlen, met één gezamenlijk kenmerk: gemaakt door Nederlanders.