De methode

Doelstellingen en inhoud
Standpunt voor HAVO/VWO is een complete driejarige methode voor het vak Levensbeschouwing in de basisvorming van het voortgezet onderwijs.

Er is ook Standpunt voor VMBO. Beide methodes worden vanaf 2015 aangeboden in de vorm van een leerwerkboek en zijn ook digitaal leverbaar.

Door Standpunt ontdekken en ontwikkelen leerlingen hun levensbeschouwelijke identiteit. Ze krijgen inzicht in de levensbeschouwelijke dimensies van het bestaan en in belangrijke levensbeschouwelijke stromingen in Nederland. Aan de hand van actuele thema’s maken de leerlingen kennis met uiteenlopende standpunten en leren met anderen een dialoog aan te gaan.


Didactiek en vormgeving
Standpunt heeft een aantrekkelijke, herkenbare en vlotte uitstraling. Het uitgangspunt in de didactiek en de vormgeving van Standpunt is de leefwereld van de leerling. Er is een grote variatie aan didactische werkvormen en ook wordt gewerkt met beelddidactiek.
Om aansluiting te vinden bij de leerlingen zijn veel persoonlijke verhalen van leeftijdgenoten  opgenomen  in de methode.


Docentenboek
Bij alle delen van Standpunt is een docentboek beschikbaar met daarin:
-   de algemene doelstellingen van de methode;
-   de relatie tussen de methode Standpunt en burgerschapsvorming in de basisvorming;
-   een verantwoording van het model voor begripsverwerving;
-   een doelstellingstructuur per hoofdstuk;
-   didactische en audiovisuele tips;
-   achtergronden bij de leerstoffen;
-   aanvullende stoffen ten behoeve van de leerlingen;
-   literatuurtips.


Toetsenbank
Bij alle delen van Standpunt is een toetsenbank ontwikkeld, met ook de antwoorden op de vragen. Docenten die de methode klassikaal hebben ingevoerd kunnen deze toetsenbank aanvragen via mail (info@damon-educatie.nl). Indien de uitgever over de actuele boekenlijst beschikt waarin de betreffende methode is opgenomen, wordt de toetsenbank direct toegestuurd. Datzelfde geldt voor de inlogcodes voor het afgeschrmde gedeelte van deze website.