Home>

Paragraaf 5 Joodse uitingsvormen, opdracht 34

Pesach: joodse paasfeest

Het joodse feest Pesach herinnert aan de uittocht uit de slavernij in Egypte en daarmee aan de geboorte van het joodse volk

Het is het feest dat bij de lente hoort, wanneer de natuur weer tot leven komt. Pesach wordt gedurende acht dagen gevierd. Voor een gedeelte van deze dagen geldt een werkverbod. Enkele gebruiken tijdens de Pesach zijn:

Het eten van ongezuurd brood (matse). Dit is bedoeld als herinnering aan de haastige uittocht uit Egypte toen het joodse volk geen tijd had om het brooddeeg te laten rijzen.
Het vasten van de eerstgeborenen. Op de dag voor de Pesach dient de eerstgeborene te vasten. Tijdens deze vastendag wordt de redding van de eerstgeboren kinderen Israëls uit Egypte herdacht (zie Exodus 12,23-24).
Het vertellen van het verhaal van de uittocht. Volgens de Thora is het een plicht voor de joden om het verhaal van de uittocht aan hun kinderen te vertellen.

Andere belangrijke joodse feesten zijn grote verzoendag (Jom Kippoer), het wekenfeest (Sjawoet), het loofhuttenfeest (Soekot) en het nieuwjaarsfeest (Rosj Hasjanàh).

Opdracht
De klas wordt verdeeld in groepen. Elke groep doet een onderzoekje naar een van de andere joodse gedenkdagen en feesten: grote verzoendag, wekenfeest, loofhuttenfeest, nieuwjaarsfeest, etc.

Er wordt ook een verslag gemaakt dat ingeleverd wordt bij de leraar. Informatiebronnen kunnen de websites: www.joods.nl, www.schooltv.nl/beeldbank, www.teleblik.nl, www.jhm.nl, www.nik.nl, www.jadachat.nl, www.joodswelzijn.nl.