Paragraaf 6 Verdiepingsstof: de levensbeschouwing van de Olympische Spelen, opdracht 36

Opdracht 36

Lees de volgende tekst.

Welke waarden (minimaal zes) speelden een belangrijke rol in de manier waarop de oude Grieken naar sport en sportbeoefening keken?
Schrijf ze op in je boek op bladzijde 101.

 

Sport in de oude Griekse cultuur

In de oude Griekse cultuur nam sport een voorname plaats in. Sport werd door de oude Grieken belangrijk gevonden. Het droeg bij aan de strijdbaarheid van de soldaten. Een fit lichaam en een goede conditie werden gezien als belangrijke voorwaarden om goed te presteren bij de oorlogsvoering.

De Grieken associeerden sport met competitie en wedijver. Denk aan het woord Griekse woord Agon dat strijd, rivaliteit en competitie betekent. De gedachte dat het bij sport op de eerste plaats om deelnemen gaat en dan pas om winnen, stond ver af van de Griekse opvatting over sport. Winnen was álles: het was een deugd en het bracht eeuwige roem. De verliezer telde niet mee: een nederlaag was een schande.

Bij het beoefenen van de sport ging het ook om de eer van sporter, familie en woonplaats. Typisch voor de klassieke Olympische Spelen is dat er bijna altijd individuele sport beoefend werd. Niet de teamprestatie was belangrijk, maar de individuele prestatie. Teamsporten stonden meestal niet voor op het programma van de Spelen.

Het competitie-element domineerde niet alleen in de sport maar in het gehele culturele leven van de Grieken. Men wilde de beste zijn en de ander overtreffen, in het werk, op het slagveld en in de cultuur. De moraal van eer, wedijver, winnen, voortreffelijk-zijn (aretè) en de ander overtreffen, komt terug in allerlei heldengedichten uit de Griekse literatuur. In de Griekse cultuur werden hoge eisen gesteld aan de burgers. Ze moesten de besten zijn op lichamelijk, intellectueel, retorisch en militair gebied.