Paragraaf 5 Joodse uitingsvormen, opdracht 32

Naast de TeNaCH zijn ook de Misjna, de Talmoed en de Midrasj belangrijke geschriften voor de joden. Zie hieronder. We geven nu steeds een omschrijving en jij vult in je boek het juiste woord in: Misjna, Talmoed of Midrasj.

a. Uitleg van tekstfragmenten uit de TeNaCH. Juiste woord: __________________________

b. Joodse voorschriften met betrekking tot het religieuze en sociale leven.     

Juiste woord: ____________________

c. Commentaar op de uitspraken in de Misjna. Juiste woord: _________________________.

 

Misjna, Talmoed en Midrasj

Naast de TeNaCH zijn ook de Misjna, de Talmoed en de Midrasj belangrijke geschriften voor de joden.

In de Misjna vinden we een aantal joodse voorschriften met betrekking tot het religieuze en sociale leven: bijvoorbeeld voorschriften aangaande het onderhouden van de feestdagen en wetten die betrekking hebben op huwelijk en echt­scheiding.
De Misjna is omstreeks 200 na Chr. tot stand gekomen. Meer dan honderd joodse geleerden werkten er aan mee.

De Talmoed (dat letterlijk ‘studie’ of ‘onderricht’ heet) is een commentaar van latere joodse geleerden op de uitspraken die staan in de Misjna. Vaak heeft het commentaar de vorm van een schriftelijke discussie. De eerste teksten van de Talmoed zijn opgeschreven rond 200 en omstreeks 500 heeft de Talmoed haar definitieve vorm gekregen.

In de Midrasj worden tekstfragmenten uit de TeNaCH uitgelegd. Hierbij wordt vooral getracht door te dringen achter de letterlijke tekst om de verborgen betekenis ervan te doorgronden. De Midrasj zijn vaak aantrekkelijk geschreven, waardoor ze erg populair waren (en zijn) bij het joodse volk. De teksten uit de Midrasj vormen voor veel joden een bron van troost en kracht. De Midrasj kregen hun definitieve vorm in de tiende en elfde eeuw.